Tips voor onderweg

Enkele handige weetjes en tips voor onderweg

TIP 1   Maak een paklijstje / afvinklijstje

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je onderweg op op je vakantiebestemming erachter komt wat je allemaal nog mee wilde nemen, of misschien wel wat je allemaal teveel bij je hebt  ! Internet is wat dat betreft ook weer een prachtig medium, er zijn veel websites met lijsten, bestaande of zelf samen te stellen. We hebben er enkele voor je op de rij gezet, elk met zijn eigen mogelijkheden:

Reischecker.nl   leuke website met ook info over bestemmingen

Samoon.nl   zeer handige website, je vult eerst het aantal vakantiegangers in en krijgt dan een heel leuk overzicht. aanrader

 

Tip 2: Tolwegen

Sneller door de tolpoortjes.

Tol betalen is natuurlijk niet leuk, maar het hoort erbij in Frankrijk. Een van de oorzaken van de filevorming in de zomermaanden zijn de tolpoortjes. De vaak lange rijen met mensen die contant betalen of knoeien met hun pinpas of creditcard, het geeft de nodige stress ( hallo ’t is vakantie.. ).
Telepeage Frankrijk

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook snellere manieren om te betalen. We hebben zelf al sinds enkele jaren een klein zendertje (badge) in de auto en kunnen dan door de poortjes rijden met een T van Télepéage. ( ook wel Liber-t genoemd ) Een geweldig systeem, waarbij je rustig op het poortje afrijd en na een piepje uit de badge in je auto gaat de slagboom open en kun je doorrijden ( lekker langs de file…  )

Je betaald automatisch via je creditcard of bankrekening, en betaald daarnaast alleen € 1,70 abonnement per maand in de maanden dat je de badge gebruikt. Het systeem kost zelf éénmalig ongeveer € 16,00. Er is tegenwoordig zelfs een Nederlandstalige website om e.e.a. te regelen. Aanrader!

Ook de ANWB heeft tegenwoordig een tolbadge, voor Europa. op hun site veel info over het gebruik. ANWBwebsite

Handig: van tevoren de tol berekenen op website viamichelin

Tip 3: Woordenlijst Frans verkeer en pictogrammen bij tolpoorten

Een handig, alfabetische lijstje van de woorden die je langs en boven de weg tegen kunt komen, gecombineerd met de aanduidingen boven de rijstroken voor de tolpoortjes. Download het pdf bestand Woordenlijst-Frans-verkeer

Tip 4:  Overnachten? pak een overnachtingstas in

Als je niet in één keer door wilt rijden naar je vakantieadres, maar een overnachting doet in bijvoorbeeld onze B&B, pak dan de benodigde zaken in een aparte tas, makkelijk bereikbaar, zodat je niet de halve auto moet uit- en in pakken.

Tip 5

Milieusticker Frankrijk en andere verplichte “accessoires”

Wist je dat je tegenwoordig ook een milieusticker moet hebben in Frankrijk? Deze is verplicht in een aantal grote steden. Maar ook met b.v. extreme hitte of zware luchtverontreiniging ( wat vaak samengaat) is er in een groot aantal regio’s een “tijdelijke milieuzône” waar je de sticker voor dient aan te schaffen. 
Er zijn verschillende soorten stickers voor de diverse auto’s. Aanvragen kost even tijd, maar je krijgt een email met een printmogelijkheid om e.e.a. toch bij je te kunnen hebben. 

De kosten van de milieusticker

Eigenlijk is het het makkelijkst om er “gewoon” één te kopen, voor de prijs ( € 4,21 ) hoef je het niet te laten, een boete is veel hoger. Er is bijzonder veel info, dat zou alleen op deze website al enkele pagina’s kosten. Gelukkig , alle informatie en hulp die je nodig hebt kun je vinden op deze website.

Ook nog verplicht in de auto: 
1. Alcoholtester. ( verplicht, maar geen handhaving)
2. Gevarendriehoek
3. Veiligheidshesje

Tip 6

Alternatieve route

Veel van de files op weg naar het zuiden staan bij Lyon. Een goed alternatief is dan om vanaf Dijon i.p.v. de A6 ( Route du soleil ) de A39 te nemen richting Bourg en Bresse. Je komt dan ten oosten van Lyon uit en kunt oostelijk van Lyon doorrijden naar de aansluiting op de A7 boven Vienne. Niet alleen veel rustiger, maar ook een erg mooie route! Natuurlijk zul je in het hoogseizoen ook daar wel eens in de file komen, maar die zijn dan in ieder geval een stuk korter.

Bijkomend voordeel: als je bij ons overnacht, dan is het zelfs nog makkelijker rijden ook, we hebben de routebeschrijving voor je klaarliggen.

Een héél goede en fijne vakantie gewenst en wie weet, tot ziens in Frankrijk!
Eric en Jenny Horstman, A-Rigaud