De moestuin

moestuin op A-Rigaud, met uitzicht op de valleiOnze moestuin is één van de pijlers van ons succes tot nu toe: met de verse, schone én gezonde producten uit onze biologisch opgezette moestuin bereiden we dagelijks de heerlijke maaltijden waar onze gasten zo hoog van opgeven.

Najaar

Al in het najaar beginnen wij weer met de voorbereidingen voor het volgende tuinseizoen: De laatste aardappelen en groenten oogsten en daarna wat droge stalmest en of compost op brengen. De grond omspitten om het vele onkruid wat in de nazomer weer de kop heeft opgestoken onder te werken en de losse kleiklompen vriezen in de winter dan in kleinere stukjes, waardoor de grond wat losser zal worden.

Winter en vroege voorjaar

De winter gebruiken we om het teelplan te maken: belangrijk omdat we wisselbouw toepassen: De meeste groenten moeten elk jaar op een andere plaats in de tuin, om de grond niet uit te putten en ziektes te voorkomen.

Daarnaast beslissen we welke groenten we het komende jaar willen, en in welke hoeveelheden. Elk jaar willen we in ieder geval ook één of meerdere  “oude” groenten uitproberen. Het is dan ook de tijd om te zoeken naar geschikt zaai- en pootgoed.

Vanaf Februari beginnen we met het voorkiemen en kweken van diverse groenten, b.v de Paprika, de tomaten etc. elke maand komt daar het nodige bij.

Het uitzetten van de zaai- en pootbeddenVoorjaar / zomer

De grond wordt verder voorbewerkt en we zetten de zaai- en pootbedden uit. Vanaf ongeveer half April beginnen we dan voorzichtig e.e.a. uit te planten/ te zaaien, natuurlijk afhankelijk van de soort groente. ( en de vroege aardappels, die hier in Frankrijk onder “groente” vallen). Elke maand komt er wat bij. Het oogsten begint dan ook al snel: de eerste sla en spinazie kan in in mei/juni al gegeten worden, de eerste vroege aardappels zijn in Juni ook al te oogsten.

Biologische en bio-dynamische werkwijze: Maanstand

Heel bewust kiezen we meer en meer voor biologisch en bio-dynamische werken en denken: Het bewerken van de grond, het planten, zaaien en oogsten, we werken zoveel mogelijk via de maanstanden.  Gebaseerd op de zaai- plant en oogstkalender vanuit de biodynamische land- en tuinbouw. Principe: ( kort gesteld) Een wassende maan (dus als het maanlicht toeneemt)zal de bovengrondse groei bevorderen,  een afnemende maan zal de ondergrondse plantdelen gunstig beïnvloeden. Dat is helemaal uitgewerkt in de elk jaar te verkrijgen zaai-, plant- en oogstkalenders.

In de winter 2011 – 2012 gebruiken we voor het eerst in 4 jaar wat gecomposteerde stalmest. Tot nu toe hebben we alleen met compost gewerkt, maar het is goed om ook eens goede stalmest te gebruiken.  We hebben het geluk samen te werken met een boer uit het dorp die melk produceert voor de emmentaler kaas. Deze kaas wordt gemaakt van melk van koeien die alleen met vers gras en hooi gevoederd worden. Silovoer is niet toegestaan.In het gras, wat ook niet met kunstmest bewerkt wordt, zitten zo’n vijftig verschillende kruiden.
De koeien lopen altijd buiten en hebben hun hoorns nog. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar, door de hoorns hebben ze een beter reukvermogen en een betere spijsvertering. Al met al geeft dat een goede, schone mest, die we dus goed kunnen gebruiken voor de tuin!

Elk jaar gaan we ook wat verder in het toepassen van biologische en biodynamische principes, waarbij we wel duidelijk onze eigen grenzen afbakenen. Nieuwsgierig onderzoeken we dan ook nieuwe en oude technieken, met als doel een zo smakelijk, schoon en gezond mogelijk product voor op tafel.

Momenteel verbouwen wij:Een klein deel van de uienoogst

  • Wortelgewassen
    • Aardappelen
    • Aardpeer
    • Rode en witte bieten
    • knoflook
    • knolvenkel
    • PastinaakTomaten uit de biologisch opgezette moestuin van A-Rigaud
    • radijs
    • Sjalot
    • Uien
    • Wortelen
  • Vruchtgewassen
    • Aardbeien
    • Courgetten
    • pompoen
    • tomaat
    • komkommers
    • paprika’sBloesem van de peultjes, een verse lekkernij op A-Rigaud
    • suikermais
    • bonen
    • bessen
    • boekweit
  • Kool en bloemgewassen
    • broccoliPrei
    • Chinese kool
    • Rode kool
  • Bladgewassen
    • Andijvie
    • Asperges
    • Bleekselderij
    • Diverse slasoorten
    • Prei
    • Spinazie
    • kruiden