De Omgeving

De omgeving waar we mogen wonen kenmerkt zich door een grote authenticiteit, oude dorpjes omringt door de natuur, rust en ruimte.
Bourguignon lès Morey is, net als zoveel dorpjes uit de streek, een klein dorpje met nog maar een fractie van de inwoners van hoe het honderd jaar geleden was.

De vele oorlogen die zich in deze streek afspeelden, of van waaruit de mensen de oorlog in werden gezonden, waren er de oorzaak van dat er steeds weer opnieuw een gebrek was aan mannen. Velen keerden niet terug, gesneuveld in dienst van de één of andere Hertog of Koning. Er ontstond armoede en de jonge mensen trokken weg. Nog steeds zie je de verschuiving: kleine boeren die stoppen, de grond gaat naar de grotere boeren en werk is er alleen nog maar op de boerderij, in de bosbouw en, gelukkig, steeds meer ook voor de nieuwe, biologische kleine ondernemers. 

Eens een welvarende wijnstreek, behorende bij de landstreek “Bourgondië”. Nu dus een gebied met veel bos ( 45 % ) en daarnaast landbouw en veeteelt. 

Sinds een kleine 15 jaar een langzamerhand opkomend toerisme, van Fransen, Nederlanders, Belgen en Duitsers, die de ruimte en de stilte van de omgeving waarderen. Hier kun je nog een dag lang wandelen zonder iemand tegen te komen. Maar ook heeft de streek  veel te bieden op cultureel gebied: musea, historische plekken en panden, de oude vestingsteden zoals Langres, Belfort, Besançon. Op de onderliggende pagina’s kun je kennismaken met de verschillende zaken.

Bourguignon lès Morey

Bourguignon lès Morey

Ons dorpje, gelegen op de grens van de Bourgogne - Franche Comté en de Champagnes Ardennen.
Een rijke historie met archeologische opgravingen die laten zien dat er 6000 jaar geleden al bewoning was.

De Haute Saône

De Haute Saône

Grenzend in het noordoosten aan de zuidelijke Vogezen en in het zuidoosten aan de Jura profiteert de Haute Saône van de uitlopers van deze streken. Het is er zachtglooiend tot heuvelachtig. Een geweldig gebied om te wandelen en te fietsen, zeker ook vanwege de uitgestrekte natuurgebieden.

Bourgogne - Franche Comté

Bourgogne
Franche Comté

De twee recentelijk weer samengevoegde regio's vormden in het verleden de landstreek "Bourgondië"
Een rijke historie, een prachtige natuur, de mooiste wijnen rust en ruimte in een groen omgeving

Pesmes

Uitstapjes

Wij hebben een kast vol folders en materiaal om uitstapjes uit te zoeken voor je klaarstaan. Hier alvast enkele ideeën: