Winter onder een nieuw dak

Van oud naar nieuw, onder een nieuw dak

B&B A-Rigaud, onder een nieuw dak, hetzelfde huis

Het oude dak op B&B A-Rigaud in FRankrijk
Het oude dak aan de acherkant

Het staat wel mooi, zo’n wat doorgezakt oud dak, een beetje golvend, bemoste pannen,  verschillende tinten rood, lekker authentiek!

Maar als het regent is het toch wat minder, het lekt aan alle kanten en het houtwerk eronder wordt daardoor ook steeds minder. 

Tijd dus om er eens serieus werk van te maken!

Dak achter nieuw bijna klaar
Het nieuwe dak, bijna klaar

De afgelopen maanden is er door een regionale aannemer ( de firma Ontani ) heel hard gewerkt aan ons huis: het hele dak van voor tot achter is vervangen. 

Niet alleen de dakpannen, maar alle chevrons (sporen) panlatten, een aantal pannes ( gordingen, zeg maar de grote draagbalken ) dakbeschot etc. 
Hieronder een overzicht in foto’s en tekst van het hele proces.

Voorkant huis oude dak , verwijderen oude asbest schoorsteen

Sloop en opbouw van het dak aan de achterzijde van het huis

De foto’s spreken eigenlijk voor zich. 
De aannemer zou eigenlijk beginnen begin oktober, dat werd helaas wat later, uiteindelijk 10 november.  Maar toen werd er ook hard gewerkt door twee dakteams. Het ging zo snel, dat we in het begin niet eens tijd hadden om foto’s te maken. Wij zagen dat ze de kraan aan het opbouwen waren, maar ondertussen lag binnen een dag de helft van het oude dak aan de achterkant er al af.
de laatste foto is van 21 januari. Het dak was eigenlijk klaar rond half december, maar de schoorstenen waren nog niet geleverd. Die zijn dus vrijdag de 20e januari geplaatst. 

Sloop en opbouw van het dak aan de voorzijde van het huis

Aan de voorkant van het huis is het dak (ietsje) kleiner maar daar zat wat meer werk aan. Er moesten zeker 4 draagbalken vervangen worden en het overstekende deel van het dak boven onze slaapkamer is wat ingekort, waardoor we daar meer licht hebben.  Ook zat er aan de oude bewoonde kant van het huis dakbeschot, de planken die je ziet op de tweede foto.
Dat is allemaal verwijderd en vervangen, net zoals de rest van het dak, door een waterdicht doek, wat wel dampdoorlatend is van de onderzijde, zodat het vocht wel uit het huis kan indien nodig. 
Ook het uitrichten van het dak zie je hier goed, op de derde foto: de oude balken zijn nogal doorgezakt en dat wordt dan opgevangen door er houten schoren overheen te timmeren en op te vullen tot het recht is. 

Het is 22 januari 2023 en we zitten nu echt onder een nieuw dak!

Toen we ons huis kochten,  in 2004, wisten we dat het dak nog ongeveer 20 jaar mee zou kunnen. Maar al snel hadden we door dat er delen waren waar we direct al niet zo blij van werden: 
Zeker de rechterkant van het huis, vanwege het doorzakken en erg veel verschillende maten en slechte  dakpannen.
Daar lekte het altijd bij regen en sneeuw en hadden we dus plastic op de hooizolder liggen.

Dat is nu gelukkig allemaal opgelost en we zijn super blij met het mooi nieuwe dak! 
We kunnen nu eindelijk de geplande zaal afmaken en daar verwarming gaan plaatsen. Op naar de volgende klus dus! 🙂

Vooraanzicht toekomstige entree restaurant

Het nieuwe restaurant

Binnenkort: een nieuwe blog met foto’s van de vorderingen van het andere grote project, een restaurant!

Pardon? zul je zeggen. Nog even geduld, we leggen het binnenkort uit!

Meer berichten

Winter onder een nieuw dak
Verbouwen

Van oud naar nieuw, onder een nieuw dak

B&B A-Rigaud, onder een nieuw dak, hetzelfde huis Het oude dak aan de acherkant Het staat wel mooi, zo’n wat doorgezakt oud dak, een beetje golvend, bemoste pannen,  verschillende tinten rood, lekker authentiek! Maar als het regent is het toch

Lees verder »
nieuw-dak-gites
Verbouwen

Het dak ligt, en nu verder!

  Het dak ligt er op! Ingehaald door de tijd? Eindelijk weer eens tijd voor een bericht op de blog pagina. Je kunt je soms haast niet voorstellen hoe snel te tijd gaat! In de winter van 2014 -2015 hebben

Lees verder »
De Chevrons leggen aan de achterkant
Verbouwen

het dak er weer op ( nou ja, bijna dan )

Foto’s…! Foto’s…!  De vraag klinkt de laatste weken regelmatig via telefoon en mail. Schiet het al op ? Kunnen we al boeken ( altijd ) Afijn, je begrijpt het al, een update over de werkzaamheden aan de nieuwe Gîtes.Waarbij gezegd

Lees verder »

Share this post