De grote verbouwing van oude panden naar een nieuw restaurant
Het begin.
Over het hoe en waarom van het restaurant kun je lezen in deel 1
Ook op de table d’hôtes pagina vertellen we je meer.
Met deze tweede blog over het restaurant willen we je laten zien hoe het transformeren van een oude schuur en huis tot restaurant langzamerhand tot stand is gekomen.
Op Google foto’s hebben we een foto-album samengesteld met veel meer foto’s dan hieronder. Onderaan de pagina staat de link naar dat album.
Eerst maar een paar foto’s van de buitenkant van het pand zoals het aangekocht is in 2018.
De voorbereidingen voor het verbouwen
Na de aankoop van de panden door mijn (Eric) broer Ronnie hebben we een paar maanden gebruikt om een indruk te krijgen van de ruimtes en de mogelijkheden.
Uiteindelijk kozen we ervoor om de grote hoge schuur rechts samen met het eerste huisje te verbouwen tot restaurant.
We namen contact op met een bouwkundig tekenaar, die al vaker wat voor ons heeft gedaan. Ondertussen natuurlijk ook overleg met de toenmalige burgemeester over of er sowieso toestemming zou komen voor het creëren van een restaurant.
Tekeningen, overleg, nog meer tekeningen, kosteninschattingen en tijdspad (altijd te optimistisch natuurlijk), bouwaanvraag in negenfout. Tenslotte moeten ook de brandweer, de gehandicaptenraad, het departement en wie al niet natuurlijk allemaal ingelicht worden en toestemming geven. (of komen controleren)
Enkele foto's van het oude interieur
Foto's van het sloopwerk
De aannemer voor de ruwbouw, de Firma Rimet, is hier begonnen het verwijderen van de oude tussenmuren en het verwijderen van de oude balklagen.
Ook zie je al de eerste twee gaten in de zijmuur op het noorden, waar de twee buitendeuren voor de keuken komen: Eén voor de aanvoer van etenswaren, de andere voor de afvoer van het afval.
Hier werden we al geconfronteerd met het verschil tussen het aanpassen van bestaande restaurants en het volledig nieuw aanleggen. De nieuwste regelgeving is van toepassing.
Dak en 1e verdieping
Na de basisvloer is er begonnen aan de balklaag voor de 1e en 2e (zolder)verdieping. De achterkant van het dak van de schuur was slecht en is ook vervangen. Daar komen ook een paar velux dakramen.
Afvalwater verwerking
Ons dorp heeft geen gezamenlijk rioolsysteem. Hierdoor zijn we genoodzaakt om zelf een waterzuiveringensysteem aan te leggen. Het systeem bestaat uit 4 delen:
1. Vetscheidingsput voor de keukenafvoer
2. Septictank gebaseerd op maximaal aantal bezoekers
3. Filterstation met cocosfilter. het water wat door het filter is gegaan mag je lozen op het oppervlaktewater (sloten)
4. Afwateringsput met pomp, waarmee het gefilterde water opgepompt kan worden naar het wel aanwezige hemelwater afvoersysteem. Vanaf daar verdwijnt het dan in de sloten die naar het dal lopen.
Wind en waterdicht maken van het pand.
In januari 2023 kon eindelijk begonnen worden met het plaatsen van alle raam- en deurkozijnen. Bijna een jaar nadat de ruwbouw, zoals hierboven te zien, was afgerond. Vanwege de enorm gestegen energieprijzen was het glas niet leverbaar en is er dus een jaar niets gebeurd….
Hieronder een impressie van het plaatsen van één en ander.
Naast de nieuwe kozijnen in het restaurant zijn ook alle oude ramen en deuren in de twee huisjes vervangen. Het gaat te ver om dat hier allemaal te laten zien, maar je kunt het bekijken in het album op google foto’s (link onderaan de pagina)
Alle kozijnen zijn van hardhout en al in de goede kleur gespoten in de fabriek.
Isoleren van de muren en plaatsen gipswanden
Bij de entree van het restaurant zijn de oude stenen muren (les mur en pierre, zoals ze hier genoemd worden) mooi gevoegd. Het zijn binnenmuren dus die hoeven niet geïsoleerd te worden. Alle andere muren zijn geheel gestuct met een mengsel van fijn zand en kalk, om te voorkomen dat er ongedierte van buiten naar binnen kan komen.
Daarna is er isolatie geplaatst en afgewerkt met gipsplaten. Ook de plafonds zijn in die periode geïsoleerd en van gipsplaten voorzien. Langzamerhand kregen we meer zicht op hoe de ruimtes zouden worden.
De Keuken in opbouw
Voor de keuken zijn er natuurlijk speciale eisen aan brandveiligheid, veiligheid voor personeel etc. Ook hebben we gekozen voor een “open” keuken, je kijkt dus vanuit de restaurantzaal de keuken in.
De keuken heeft een kookhoek, voorbereidingsafdeling, spoeltafels, afwashoek, opslag van droog en koud voedsel. Maar ook zijn er naast de keuken toiletten en een douche voor de keukenbrigade.
Vanwege de brandveiligheid zijn de plafonds bekleed met dubbele, brandvertragende gipsplaten, daaronder hangt dan nog een verlaagd plafond om de kabels etc. weg te werken. Ook een grote luchtafvoer boven het kookgedeelte is gemonteerd, met een lucht afzuigmotor boven op het dak.
Situatie januari 2025
Het is januari 2025 en er wordt momenteel hard gewerkt aan de vloeren. Hieronder een overzicht van de huidige situatie met enkele foto’s van de werkzaamheden.
Ondanks dat er nog veel moet gebeuren plannen we de opening nu voor begin mei 2025!
Op google foto’s hebben we een fotoalbum gemaakt welke door iedereen bekeken kan worden. Daar tref je een veel uitgebreidere fotoreportage aan.
Naar het album